Banken hebben meer vertrouwen in de economie

Uit de cijfers van de banken blijkt dat zij meer vertrouwen hebben in de economie dan grofweg een jaar geleden. Dat is niet direct uit de cijfers af te lezen, maar wanneer er gekeken wordt naar het aantal leningen dat verstrekt is aan bedrijven, dan is er een duidelijke stijging te zien. Wanneer de banken weinig tot geen vertrouwen in de economie hebben, blijven directe leningen aan de bedrijven uit, zoals we al het afgelopen jaar gezien hebben. Het vertrouwen is enigszins verrassend. De situatie met Griekenland is niet opgelost en het bijgedrukte geld van de ECB kan voor grote problemen gaan zorgen op de langere termijn. Desalniettemin lenen de banken meer geld uit aan de bedrijven, die dat hard nodig hebben. Gelijk met de stijging in het aantal leningen neemt namelijk ook de vraag naar leningen en kredieten vanuit het MKB toe. Een samenloop die allerminst verrassend is, maar wel eentje waar een flinke kanttekening bij gemaakt moet worden.

De bank waar we altijd heen gaan

De meeste bedrijven en consumenten hebben een rekening lopen bij één bank. Nog vaker zijn er twee of meer rekeningen bij dezelfde bank. Een servicerekening, een spaarrekening en een lopende rekening. Alle diensten zijn bij dezelfde bank ondergebracht, inclusief de hypotheek. Dat lijkt bijzonder handig en gemakkelijk, maar in feite snijd je daarmee jezelf in de vingers. Wie zegt dat jouw bank de beste bank is op al deze vlakken? Niemand, maar het is wel de reden waarom de gestegen mogelijkheden en de gestegen vraag samengevallen zijn onlangs. De bedrijven hebben namelijk net zolang gewacht totdat zij wisten dat er meer mogelijkheden waren bij de eigen bank.

Dat betekent doorgaans dat er te duur geleend wordt en dat het spaargeld veel te weinig geld oplevert. Het is vele malen beter om de aanbieders eens naast elkaar te leggen, om zo te bekijken wat het beste is om te doen. De eigen bank kiezen geeft de bank een positie met veel macht, terwijl jij uiteindelijk de partij bent die moet gaan betalen. Daarom moet je er vooral voor zorgen dat je zelf de macht in handen houdt, want uiteindelijk is het jouw handtekening waar het allemaal om draait.