Minilening voor kerstcadeaus?

In Nederland is onlangs reclame gemaakt door een kredietverstrekker die mensen aanraadde om een minilening aan te gaan om zo kerstcadeaus aan te kunnen schaffen. Het argument van de kredietverstrekker was dat mensen tijdens de feestdagen moeten kunnen geven en nemen. Het geven had betrekking op de cadeaus die onder de boom gelegd worden, waar het nemen om een reis ging die de consument dan zelf kon boeken. Er is verbijsterd gereageerd op de reclame en dit heeft de tongen los gemaakt. Een goed teken, want er zijn veel mensen die wel bereid zijn tot het lenen van geld via de oplossing van een minilening om zo cadeaus aan te kunnen schaffen voor onder de boom. Maar is dat wel echt nodig?

Weinig geld met de feestdagen? De minilening als oplossing

Rond augustus maken de meeste mensen het voornemen om wat meer geld op te sparen zodat er een budget is met de feestdagen. Een goed streven, maar vaak pakt dit allemaal net even iets anders uit. Er komt iets tussendoor, het inkomen valt even weg of er zijn andere zaken die ineens veel belangrijker zijn dan het sparen van geld. Dat kan iedereen gebeuren, zeker wanneer het om incidentele uitgaves gaat. Wanneer de verlanglijsten rondgedeeld worden, zien de meeste mensen de bui al hangen. Van welk geld kunnen de cadeaus betaald worden, en wat moet er geofferd worden? De minilening biedt hier een oplossing

Dit is waar de mensen nu over praten aan de hand van de reclame. En de meeste mensen zijn het met elkaar eens. De cadeaus hoeven geen honderden euro’s te kosten, het gaat om het samenzijn en het vieren van de feestdagen op een leuke en gezellige manier. Wanneer verschillende mensen in het gezelschap zich zorgen moeten maken omdat zij net een lening afgesloten hebben, dan is er duidelijk iets verkeerd gegaan.

Het is mogelijk om voordelig een minilening te bekomen en dat is handig voor de mensen die snel geld nodig hebben om een investering te doen. De kerstcadeautjes horen daar echter niet bij. Het is beter om het onderwerp direct op tafel te leggen via een minilening zodat er rekening gehouden kan worden met de situatie van iedereen. Het is beter om gewoon open kaart te spelen, dan achteraf met de afbetalingen te moeten worstelen terwijl niemand nog weet welke cadeaus er met de kerst gegeven werden. Laten we zorgen dat de feestdagen een moment van vreugde en samenzijn worden, en niet het moment dat we met z’n allen aan moeten kloppen bij de mini lening kredietverstrekkers.